Balenie donáškového jedla: ako zariadiť, aby ľuďom chutilo?

Menubox, obalové materiály a eko obaly jedla z donášky majú niekoľko praktických funkcií a zároveň predstavujú spôsob, ako reštauráciu zviditeľniť.

Balenie donáškového jedla: ako zariadiť, aby ľuďom chutilo?
Balenie donáškového jedla: ako zariadiť, aby ľuďom chutilo? (zdroj: unsplash.com)

Donáška jedla je čoraz populárnejšia vo svete i u nás. Ľudia si aj vďaka pandémii zvykli vychutnávať pokrmy v práci alebo v pohodlí domova. Pre majiteľov reštaurácií je to výzva, ako vďaka obalom zlepšiť pôžitok z jedla u zákazníkov. Zároveň majú príležitosť budovať si prostredníctvom obalovým materiálov vlastný imidž a presvedčiť ľudí, aby preferovali donášku jedla práve z ich podniku.

Ak ste doteraz ako majitelia, či prevádzkovatelia reštaurácií nevenovali veľa pozornosti voľbe obalov, možno je najvyšší čas prehodnotiť to. Vďaka našim tipom zistíte, ako jednotlivé obalové materiály ovplyvňujú kvalitu, vzhľad a chuť jedla z donášky. Tiež sa dozviete, aké obaly na jedlo si vybrať, aby ste sa aj týmto jednoduchým spôsobom zapísali do povedomia zákazníkov.

Funkcie vhodne zvolených obalov na jedlo z donášky

Chránia pokrm pred kontamináciou

Hlavnou úlohou obalu jedla je chrániť ho pred škodlivými baktériami, vírusmi či plesňami z okolitého prostredia, ktoré môžu ohroziť zdravie človeka. Z reštaurácie zabalené jedlo putuje k rozvozcovi a od neho k zákazníkovi.

Obaly sú zhotovené z rôznych materiálov, ako napríklad z polystyrénu, plastu či papiera. Na popularite naberajú eko obaly z cukrovej trstiny, kartónu z recyklovateľných zdrojov alebo z PLA (biologicky plne odbúrateľnej kyseliny polymliečnej).

Udržia teplotu

Pre väčšinu ľudí je dôležité, aby si dali denne aspoň jedno teplé jedlo. Preto pri výbere obalových materiálov preferujte tie, ktoré udržiavajú teplotu čo najdlhšie. Tieto vlastnosti spĺňa napríklad polystyrén, hliníková fólia (alobal) alebo zvlnená lepenka.

Robia jedlo atraktívnejším

Jeme aj očami. To je nepopierateľný fakt. Zabalenie jedla z donášky ponúka reštaurácii príležitosť vyniknúť a prilákať ľudí, aby si pokrm objednávali a vychutnávali práve týmto spôsobom.

Nápaditý menubox, skladajúci sa z troch dielov, ktorý sa dá vložiť do mikrovlnnej rúry, zabezpečí, že mäso, príloha i šalát neskončia pri preprave v jednej kope. Navyše zákazník si vie v prípade potreby pokrm zohriať v mikrovlnke. Aj takouto maličkosťou zákazníkovi ukážete, že vám záleží na tom, aby jedlo vkusne vyzeralo a mohol ho zjesť teplé.

Predávate pizzu? Nikde nie je napísané, že musí byť v krabici z vlnitej lepenky. Pokojne ju dajte do papierového taniera na pizzu s viečkom.

Podporujú predaj

Podľa prieskumov ovplyvňuje nákupné rozhodnutia zákazníkov práve atraktivita obalu.

Ak predávate jedlo pre deti, stavte na zábavné obalové materiály s obľúbenými rozprávkovými postavičkami.

Potrpíte si na kvalitu použitých surovín a ponúkate zákazníkom zdravé jedlá? Potom môžu byť dobrou voľbou minimalistické, ekologické či jedlé obaly. Alebo pokojne pridajte k obalovému materiálu balíček semien s návodom, ako z nich vypestovať mikrozeleninu. Po skonzumovaní jedla tak obal nepoputuje do odpadu, ale poslúži ako kvetináč.

Sú prezentáciou hodnôt reštaurácie

Obal na jedlo prezradí o vašej reštaurácii oveľa viac, ako si myslíte. Sladká štrúdľa v krabičke s priehľadným okienkom, vložená do štýlovej papierovej tašky, a kartičkou s prianím “Dobrú chuť”, dáva zákazníkovi signál, že si potrpíte na detaily.

Ekologický obal značí, že vám záleží na životnom prostredí a snažíte sa o udržateľnosť. Tým si vylepšujete imidž reštaurácie, pretože ekológia patrí medzi zásadné témy 21. storočia.

Rovnakým spôsobom môžete zvyšovať povedomie o ďalších aktuálnych témach aj prostredníctvom výberu obalového materiálu.

Komerčný článok